Dekorativní prvky

Jaký pavouk nekousne?

Největší, nejrychlejší, nejvíce skákací a. nejkrásnější. Materiál pro ty, kteří se nebojí pavouků.

Největší pavouk

Pavouci Tarantule jsou považováni za největší pavouky na Zemi – není divu, že světový rekord ve velikosti patří do této rodiny. Theraphosa blondi alias suverénně vede vrchol, protože rozpětí nohou nejslavnějšího zástupce druhu dosahuje 28 cm, délka těla je až 13 cm.Dospělý pavouk někdy váží 175 g – jako malé štěně. Při pohledu na strašidelnou fotografii největšího pavouka si možná myslíte, že je smrtelný, ale vůbec tomu tak není.

Při obraně je goliáš schopen kousnout člověka svými chelicerami, ale jeho jed je relativně neškodný – jeho síla je srovnatelná s vosím bodnutím. Je pravda, že největší pavouk na světě dokáže „vystřelit“ své chlupy, které velmi dráždí pokožku a sliznice. Setkat se s obrem však není snadné – tarantule žije v tropických pralesech na severu Jižní Ameriky a na lov se vydává pouze v noci.

Hlavní konkurent

Heteropoda maxima, která žije v jeskyních Laosu, soutěží s goliášskou tarantulí o titul největšího pavouka. Tento lovecký pavouk je o něco lepší než Theraphosa blondi v rozpětí nohou (až 30 cm), ale nižší než jihoamerický ve váze a délce těla. Dlouhonohý lovec může svým vzhledem vyděsit, ale není nebezpečný a lidem se vyhýbá, i když jeho kousnutí bude samozřejmě bolestivé. Heteropoda neplete sítě a kořist chytá díky své rychlosti – je to také jeden z nejrychlejších pavouků na světě.

Obří mazlíček

Pavouci sklípkani jsou často chováni jako domácí mazlíčci a zde je nápadný příklad – brazilský růžový tarantule. Tento obří pavouk zaujímá čestné třetí místo v žebříčku největších s rozpětím tlapek až 25 cm, to ale nevadí milovníkům exotiky, kteří Lasiodora parahybana zbožňují pro její stylové černo-zlaté zbarvení a snadnou údržbu. Ve volné přírodě žije tarantule v brazilských lesích, kde se živí cvrčky, brouky, sarančata, šváby a dalším velkým hmyzem.

Tarantule dlouhověká

Na čtvrtém místě v top 10 je Grammostola anthracina, další jihoamerická tarantule, kterou lze nalézt v Uruguayi, Paraguayi, Brazílii a Argentině. Jeho druhé jméno je tmavě žlutočervená tarantule. Je nejdéle žijící ze všech sklípkanů – G. anthracina se může dožít až 20 let. Podle různých zdrojů je rozpětí tlapek uruguayských velkých pavouků 20-25 cm.

Kolumbijská obří tarantule

Megaphobema robustum zaujímá čestné páté místo v seznamu největších pavouků na světě, protože velikost největšího pavouka tohoto druhu je až 20 cm. . Někteří arachnofilové dokonce chovají kolumbijské obří tarantule pro hubení škůdců.

Asijský pohledný muž

Jaký je největší pavouk v Asii po Heteropoda maxima? Také tarantule – Poecilotheria rajaei, která si vybrala Srí Lanku. Tento stromový pavouk vyniká neobvyklou šedou barvou s krásnými skvrnami na břiše a nohách a rozpětí jeho končetin může dosáhnout 20 cm.Jed srílanského pavouka není nebezpečný pro člověka, ale je smrtelný pro ptáky, hady a ještěrky.

Pavouk pavouk

Seznamte se s největším pavoukem Afriky – Pelinobius muticus, známým také jako pavouk královský. Pavián má po sklípkanovi Goliášovi největší chelicery mezi pavouky – 1,9 cm, sklípkan africký má obtížnou povahu, a když je mimo mísu, může i syčet – zvuk vzniká třením chelicer.

Ne tak docela pavouk

Salpugs, kterým se také říká velbloudí pavouci a falangy, jsou pavoukovci, ale ne pavouci. Svým vzhledem většinou připomínají křížence pavouka a štíra. Salpuga vypadá hrozivě díky svým velkým chelicerám, velikost tohoto zvířete s rozpětím tlapky je až 16 cm. Zároveň je nepravděpodobné, že byste mohli utéct před velbloudím pavoukem, protože salpugas může zrychlit až 16 km/h. Naštěstí jejich kousnutí nejsou jedovatá, i když mohou způsobit infekci.

Nejnebezpečnější pavouk

Brazilští putovní pavouci nejsou jen velmi velkými zástupci pavoukovců, ale také nejnebezpečnějšími. V roce 2010 byla Phoneutria fera uznána jako nejjedovatější pavouk na světě. Putující pavouci jsou známí svým zvykem zvedat přední nohy nahoru, když se brání. Další zajímavost: tito roztomilí pavouci se často vyskytují v banánech dovezených z Brazílie – buďte tedy opatrní.

Pouštní lovec

Cerbalus aravaensis je dalším členem čeledi Sparassidae (lovecký pavouk). Obývá duny Izraele a Jordánska. Rozpětí tlapek tohoto pavouka může dosáhnout 14 cm, ale neměli byste se ho bát – za prvé není jedovatý a za druhé upřednostňuje lov v noci.

Stránka může používat materiály z internetových zdrojů Facebook a Instagram, které jsou ve vlastnictví společnosti Meta Platforms Inc., což je v Ruské federaci zakázáno.

Společně s hlavním zootechnikem zoo Samara si povídáme o úžasném zvířecím světě, který často zůstává pro většinu lidí bez povšimnutí. Dnes budeme mluvit o pavoucích. Vydali jsme se na krátkou výpravu do Sokolských hor za jedním velmi zajímavým pavoukem. Toto je pavouk atipus. Je jedovatý a kořist chytá pomocí lapacích trubic. Budeme ho hledat na hoře Tip-Tyav spolu se specialistou – arachnologem Evgeny Belosludtsevem, který provede krátkou exkurzi do světa pavouků v regionu Samara.

Jevgenij Bělosludcev

pracuje v Zoologickém muzeu Florov. Spravuje výstavu a pořádá exkurze. To, abych použil superhrdinskou rétoriku, je každodenní život, město,
běžného života. A jako člověk se superschopnostmi se Evgeniy projevuje v přírodě. Poslední dekádu je zodpovědný za studium pavouků v regionu. Arachnolog ujišťuje, že členovci nejsou “Tolyo, okamžitě ho zabij!”, ale velmi roztomilá zvířata, která si zaslouží ochranu.

Pavouci mají osm nohou a často stejný počet očí. Téměř každý umí vytvořit síť, ale ne každý umí utkat odchytovou síť. Někteří dávají přednost lovu bez takových „vychytávek“, například vlčích pavouků. Nejznámější pavouci jsou křížoví pavouci. Mimochodem, první zvíře popsané pro moderní vědu, které dostalo vědecké jméno (rod a druh), byl Araneus angulatus neboli hranatý kříž. Všichni pavouci jsou jedovatí, ale většina z nich není pro člověka nebezpečná, protože se nemohou prokousat naší kůží nebo mají slabou „chemii“ určenou k zabíjení hmyzu. Samice dokáže sežrat samce, což často dělá. Pavouci jsou rozděleni do různých skupin podle umístění jejich očí. Určit jejich druh není snadné. Abyste zjistili, kdo je před vámi, často nestačí jen se dívat na vzhled. Vědci se musí vyzbrojit mikroskopem a jeho prostřednictvím zkoumat rozdíly ve stavbě těchto členovců. Největším pavoukem v našich končinách je tarantule jihoruská, nejmenší Agineta saaristo. Celkem jsme našli 485 druhů. Každá je svým způsobem zajímavá a jedna z nejneobvyklejších se před námi brzy objeví.

Pavouk atipus je velmi odlišný od svých ostatních evropských protějšků. I jeho název odráží tuto nestandardnost: atypické, ne tak, jak to vědci nazývali. Co je na tom tak zvláštního? Chelicery (tzv. čelisti pavouků) atipu směřují nikoli bokem, ale dolů, vzájemně rovnoběžně, jako u tropických tarantul (evolučně primitivních pavouků). Tyto čelisti jsou velmi velké. Atipusa nemá jeden pár plic, ale dva (jako první starověcí pavouci). Tento pavouk je koloniální (až 100 jedinců v kolonii). Samice stráví celý svůj život (dlouhý, podle pavoučích standardů až 6-8 let) v trubici, která sahá hluboko pod zem.

V naší oblasti se vyskytuje atipus zední. Tento druh preferuje strmé, zastíněné oblasti, často stepi. Samci se v létě potulují a hledají přítelkyně, které sedí v jejich podzemních loveckých tubusech. Některé druhy pavouků se vyznačují požíráním samce samicí. On je menší, ona větší a také potřebuje bílkoviny k tvorbě vajíček. Ano, potřebuje naložit bílkoviny, kulturisté to musí pochopit. Ale mezi Atipem samice samce nesežere, a dokonce s ním může žít ve stejné pasti až do příštího léta, až do přirozené smrti svého milovaného. To jsou rysy jejich rodinného života. Není těžké rozlišit „manžely“: samec je obvykle tmavě hnědý, samice je světlejší, načervenalá.

V loňském roce se zaměstnanci zoo Samara již vydali na horu Tip-Tyav hledat tohoto pavouka. V prvním nájezdu se nám podařilo najít pouze rybářské trubky. Jedná se o hluboké nory (50-90 centimetrů), které si vyhrabávají samice. Ke vchodu do nory, na povrchu země, zvíře připevní rybářskou trubici z pavučin, „omítnutou“ tak, aby ladila s okolním pozadím. Jakmile kořist na takové trubce zírá, pavouk vyskočí z díry, roztrhne síť pod kořistí a vtáhne ji dovnitř. Opravuje výslednou díru. Na jednom čtverečním metru „loveckých revírů“ můžete napočítat až osm odchytových tubusů.

Chcete-li vyfotografovat samice atipusů, budete je muset vylákat z trubek. Budeme „lovit“ živou návnadou – broukem. Proces je pomalý, jako každý rybář musíme být trpěliví. Počasí hraje důležitou roli: když prší, rybářské trubky navlhnou a pavouci se schovávají pod zem. Počasí nám ale přálo, takže bychom měli mít štěstí. Trubice se dala do pohybu a pavouk začal tahat svou kořist do díry. Trubičku z obou stran uzavřeme a pavouka opatrně vyjmeme. Byla chycena velká samice. Po nafocení mnoha makroportrétů jsme ji nechali jít. Nedoporučujeme opakovat „smrtící číslo“: kousnutí atipusem je pro člověka nebezpečné. A samotný pavouk kromě svého jedu získal ochranu v podobě rozhodnutí biologů zařadit jej do Červené knihy regionu Samara.

Evgeny Belosludtsev také hovořil o dalších pavoucích, kteří jsou nebezpeční pro člověka a žijí v naší oblasti. V čele hodnocení jsou žluté sáčky. Samci při hledání samic vstupují do lidských obydlí. Často se to stává v noci a spící člověk automaticky smetá pavouka, který po něm leze. Následuje kousnutí, horečka, silná bolest a ošetření v nemocnici.

Mezi nebezpečné druhy pavouků patří také tarantule, velcí křížoví pavouci, vodní pavouci dolomedští a stříbrní pavouci a také příbuzní karakurta – steatody, zejména Paikulla steatoda. Samotný karakurt ale v našich končinách od poloviny minulého století k vidění nebyl. Ano, někdy je jedovatost pavouků činí pro člověka nebezpečnými. Není ale nutné rozdrtit každou chobotnici, stačí se zvířete nedotknout. Nekoušou jen z lásky k umění. A pavouci se o nás jako o kořist vůbec nezajímají – jsme příliš velcí.

pohled: Alexandr Kuzovenko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button