Kdy přilétají kachny divoké?
Popis kachen by měl začínat tzv. skutečnými, neboli říčními, kachnami. Z nich jsou nejrozšířenější a nejoblíbenější naše kachny divoké, které dobře zná každý myslivec a sportovec. Kachna divoká, místně nazývaná kachna divoká, kryzhen, ostřílená kachna a kachna smolná, hnízdí a vyskytuje se migrující téměř po celém území naší země. Je předkem našich domácích kachen.
Kachna divoká patří mezi velké kachny: na podzim někdy dosahuje hmotnosti až 1700 gramů. V chovném opeření je kačer divoký velmi krásný. Jeho hlava a krk jsou pokryty lesklým tmavě zeleným peřím s kovovým nádechem, uprostřed krku je lemuje neúplný bílý límec. Předhrudí a obilí jsou tmavě hnědé. Břicho a boky jsou šedobílé s malými příčnými pruhovanými pruhy. Přední strana zad a zadní strana krku jsou hnědošedé se světlejšími pruhy. Zadní strana hřbetu je černohnědá, záď šedočerná, spodina je sametově černá. Střední ocasní pera jsou zakřivená do půlkruhu nahoru a tvoří copánky. Křídla mají výrazná lesklá fialová zrcátka s kovovým leskem. Zobák je nazelenalý, nohy korálově červené.
Samice, mládě kačera a kačer, který změnil své chovné opeření, jsou zbarveni do šedohnědých a okrových tónů, strakatí s černými pruhy a skvrnami. Podšívka křídel kachny divoké je bílá.
Hlas kachen divokých připomíná kvákadlo, které se příliš neliší od kvákání kachen domácích. Drake vydává jakýsi syčivý hvizd, kterému lovci říkají shvark, který se také téměř neliší od hlasu kačera domácího.

Kachna divoká jsou stěhovaví ptáci. Zimují v jižní Evropě, Africe, Asii a dalších částech světa a také v jižních oblastech naší země. Kachna divoká často zůstává na zimu ve svých hnízdištích na řekách a jiných vodních plochách bez ledu.
Kachny divoké
Kachny divoké přilétají na svá hnízdiště brzy na jaře, často i tehdy, když je v lesích a dokonce i na polích sníh a na nádržích není led. Na zimoviště zalétají pozdě, na tahu zůstávají až do konce října a poloviny listopadu.
Na jaře, brzy po příletu na hnízdiště, se kachna divoká rozdělí do párů a začne se rozmnožovat. Tento proces je doprovázen jakýmsi proudem: kačer a kachna zaujímají bizarní pózy a originální pohyby s působivostí svých hlasů.
Zatímco samice klade vajíčka, kačer se drží blízko hnízda. Brzy po skončení období páření začne kačer línat a opustí hnízdní oblast a stáhne se na pevná místa dobře porostlá vodní vegetací.
Kachna si obvykle hnízdí u vodních ploch, ale někdy ji lze najít i docela daleko od vody, v lese.
Kachna divoká také hnízdí v dutinách umístěných ve spodní části kmenů a majících široce otevřené vchody. Kachna divoká staví své hnízdo velmi pečlivě, za použití blízkých materiálů, jako je suchá tráva, rákos, plevel a podobně. Kachna divoká pokrývá boky hnízda poměrně hustě vlastním peřím, kterým neustále zakrývá vejce při opouštění hnízda během inkubace.
Počet vajec ve snůšce se obvykle pohybuje od osmi do dvanácti. Inkubace trvá dvacet šest dní. Mláďata se líhnou z vajec téměř současně, přestože snáška pokračuje. několik dní. Po vylíhnutí z vajec opouštějí kachňata hnízdo o dvanáct až patnáct hodin později a vedeni kachnou míří do nejhustěji zarostlé části nádrže, kde se následně zdržují.

Od útlého věku kachňata krásně plavou a potápějí se a unikají pod vodou před nebezpečím, které jim hrozí. První dny se živí převážně drobným hmyzem a larvami, ale postupně je jejich potrava doplňována další potravou, včetně rostlinné.
Káčer se na péči o potomstvo nijak nepodílí. Kachňata se vyvíjejí poměrně rychle a ve věku jednoho měsíce dosahují hmotnosti 500-600 gramů. Mláďata vylétávají postupně: letky na křídlech jim dorůstají jako poslední, a proto kachňata, která jsou již plně dospělá a téměř dosáhla velikosti dospělé kachny, většinou nemohou nějakou dobu létat. Když však unikají nebezpečí a rychle unikají vodou, energicky mávají neopeřenými křídly, pro což lovci dostali název klapačky, neboli klapačky. Ve věku dvou měsíců začínají kachňata divoká spolu s kachňaty krutými létat.
Kachna divoká má mnoho nepřátel. Jejich hnízda ničí lišky a psi mývalové, vrány a motákové. Mláďata káčátek také často likvidují různí čtyřnozí a opeření predátoři a v prvním období jejich života i štiky. Někdy kachny v případě úhynu první snůšky vajec snesou druhé a staví si pro to nové hnízdo. Ve druhé snůšce je vždy méně vajec než v první.
Kachna divoká línají dvakrát ročně. Je dokončeno první línání, tzv. posvatební línání, při kterém kachna divoká na nějakou dobu ztrácí schopnost létat kvůli ztrátě letek. Druhé línání, tzv. předmanželské línání, je neúplné. Při línání se kachna divoká někdy shromažďuje ve velkých skupinách v dobře chráněných nádržích hojně porostlých vodní vegetací. Poté, co mladé kachny vezmou křídla a staré skončí línání, odlétají kachny kachny večer dvakrát denně na krmná místa a brzy ráno na nocoviště. Obě nádrže bohaté na potravu a obilná pole jim slouží jako krmivo. Denní biotopy jsou obvykle dobře chráněny vegetací a nepřístupnými nádržemi. Z těchto letů vycházejí široce rozšířené metody lovu za ranního a večerního svítání.
Blíž k podzimu tvoří navzájem se spojující odchovy kachny divoké hejna, která v pozdním podzimu míří do svých zimovišť, kde se zdržují v mezilehlých oblastech, někdy i poměrně dlouho.
Na podzim, blíže k odletu, kachny divoké obvykle velmi ztloustnou a stávají se zvláště cennou kořistí jak pro sportovní lovce, tak na některých místech i pro komerční lovce.
Ze všech u nás žijících kachen jsou kachny divoké bezpochyby nejzajímavějšími objekty sportovního lovu.

Hluchá zima. Lov je uzavřen. Venku je -30 a ani na zbývajících plochách volné vody poblíž přehrady se s přívlačovým prutem nevydržíte. Je čas popovídat si o mysliveckých a rybářských tématech a zavzpomínat na léto.
Dnes jsem se rozhodl ukázat svou zásobu fotografií kachny divoké a něco málo o této kachně napsat.
Kachna divoká je bezesporu nejoblíbenější a nejžádanější kořistí mnoha lovců peří.
Tato kachna má úžasnou přizpůsobivost a je rozšířena téměř po celé severní polokouli. Kachna divoká se navíc dokonale přizpůsobila životu ve městech a místy se stala stejně urbanizovaným druhem jako například holub.
Na jaře jsou kachny divoké mezi prvními, které přilétají, a na podzim mezi posledními, které odlétají, často když už je sníh a mělká jezera jsou zamrzlá. Kromě toho, pokud existují oblasti s otevřenou vodou, kachna divoká neodlétá a může zimovat v poměrně drsných podmínkách. I v mnoha městech Sibiře, kde v zimě mohou mrazy klesnout až k -40 .. -45, tráví kachna divoká zimu v nezamrzajících úsecích řek a v rybnících tepelných elektráren. Známým zimovištěm kachny divoké na Altaji je jezero bez ledu v přírodní rezervaci Swan.

Kachna divoká přilétá, jakmile se na polích objeví louže otevřené vody. Už létají ve dvojicích. Jejich páření začíná koncem prosince a trvá do května. Kachna divoká se páří na celý život. Pouze v případě ztráty partnera hledá druhý partner nového partnera. Páry se setkávají na zimovištích a je prokázáno, že se kachny osobně poznají na vzdálenost až 400 metrů. A na jaře některé kachny přilétají v již vytvořených párech. Zároveň pokračuje období páření a při migraci a na hnízdištích se tvoří nové páry. Každá samice kachny divoké následuje k jezeru, bažině nebo řece, kde se sama vylíhla z vajíčka. Samec následuje samičku. Při zahájení hnízdění samec chrání samici, a to i před ostatními páry kachny divoké. Pokud se na hnízdišti objeví mimozemská kachna, samec ji napadne. Velmi často k ní při lovu s návnadou nelétají „nápadníci“, ale teritoriální samci, kteří hlídají svou samici. Když kachna naklade vajíčka, samec ji opustí. Pokud se poté na místě objeví pozdní pár, může vyhnat kachnu, která se již inkubuje a zůstane bez samce. Když všechny samice sedí na hnízdech, samci se shromažďují v hejnech a odlétají na linniky – odlehlá, silná místa. Tam línají a ztrácejí schopnost létat, protože všechna letka se mění ve stejnou dobu. Se svými samicemi se nyní setkají pouze na zimovištích.
Na konci léta, kdy jsou mláďata pevně na křídle, samice opouštějí svá mláďata a začínají cestovat, pomalu se pohybují směrem k zimovišti. Mladé kachny zůstávají na svých rodných místech dlouhou dobu. Při zahájení lovu na začátku podzimu jsou hlavní kořistí lovců mladé kachny. Od dospělých je lze snadno rozeznat podle ocasních per. Vousy peří na ocasních perech mladých zvířat zcela nezakrývají hřídel. Takhle:
Koncem podzimu dochází k línání, po kterém samci získávají svatební opeření a mláďata se stávají k nerozeznání od dospělých jedinců.
Přejeme všem brzký příchod jara a příchod kachny divoké!
A teď pár fotek.


Ve stálých městských populacích je účinek přirozeného výběru oslaben a z kachen divokých se vyvíjejí jedinci s poruchami zbarvení. Například na této fotografii je drak se zvětšeným bílým límečkem a kachna s velmi bledou barvou.


Kachna divoká žije na nejrůznějších místech, včetně horských řek.

Drake v letním peří.

Drake ve svatebním peří.

Kachna divoká se vedle lidí cítí skvěle.



Dumat. Poměrně velký, k nerozeznání od samice.




Podzimní kačeri línají do svého chovného opeření (naskenované filmy).