Obiloviny

Kteří ptáci přilétají nejpozději?

Již od útlého věku všichni víme, že většina ptačích druhů odlétá na zimu do teplých oblastí a na jaře se vrací do svých obvyklých stanovišť.

Nejzajímavější je, že hejna ptáků cestují na obrovské vzdálenosti! Zároveň dodržují stálé trasy a téměř vždy létají na již známá hnízdiště.

Mnoho lidí si samozřejmě klade otázku: jak daleko může pták letět od svého obvyklého místa života, aby přežil zimu v teple, sytosti a pohodlí?

Co určuje vzdálenost letu ptáka?

Ornitologové říkají, že ptáci mohou létat nepřetržitě po dobu 6-8 dnů. A čistě teoreticky, aby si ptáci vybrali zimoviště, mohou obletět celou zeměkouli, někdy přistávají na vodě, aby si odpočinuli.

Ale oni to nepotřebují. Stěhovaví ptáci „cestují“ z jediného důvodu: najít prostor s dostatečným množstvím potravy (štěnice, mouchy, červi, larvy) a příjemnou teplotou vzduchu. A k tomu nemusí překročit celou planetu! Tam, kde je to nejútulnější, nejteplejší a nejuspokojivější, tam jsme přistáli.

Obecně platí, že vzdálenost letu ptáka závisí na několika faktorech:

  • Z ptačí potravy (pokud se živí konkrétními brouky, kteří se vyskytují v Zakavkazsku, pak škola poletí tam, a ne do Afriky, kde takoví brouci nejsou);
  • Ze stavby svalů. Struktura ptačího těla se výrazně liší od těla savců: jejich svaly jsou silnější, odolnější a fyziologické procesy probíhají na jiné úrovni. Přitom na velikosti ptáčků zde vůbec nezáleží! Naopak nejdéle létající stěhovaví ptáci, kulíšci, jsou docela malí ptáci, i když vypadají jako břichatí a krátkonozí. Ale i sokol nebo orel jim může závidět jejich výdrž a stavbu svalů!
  • Z metabolismu. Čím více je ptačí tělo přizpůsobeno k letům na dlouhé vzdálenosti, tím dále létají na zimu. Ti samí bohové například před letem hodně přiberou. Pokud si je představíme jako lidi, jejich hmotnost by byla asi 120 kilogramů! Během letu (8-9 dní) nic nežerou ani nespí, a proto na své zimoviště přilétají značně vyhublí.

Kteří ptáci létají na zimu nejdál?

Jak daleko tedy může pták letět? Na tuto otázku neexistuje obecná odpověď, protože vzdálenost letu závisí pouze na typu ptáka. Ale samozřejmě existují ptačí rodiny, které lze v této věci nazvat držiteli rekordů.

1. Rybák polární. Tento pták migruje z Arktidy do Antarktidy. Jeho jednosměrný let trvá asi měsíc a někdy i déle! Během této doby si rybáci několikrát sednou k odpočinku na vodě, poté vzlétnou a pokračují v letu. Vědci vypočítali, že za celý svůj život urazí rybák arktický třikrát vzdálenost srovnatelnou s letem na Měsíc a zpět!

2. Sandpiper. Tito ptáci nelétají nad vodou, ale nad zemí. Jejich migrace začíná v Kanadě, na Aljašce nebo na Sibiři a končí v Jižní Americe.

3. kulík hnědokřídlý. Malý pestrý pták necestuje tak dlouhou vzdálenost – asi 4000 kilometrů. Letí však nad velmi neklidným místem, nad Atlantským oceánem, letí z Kanady do Skotska. Nepřistávají na vodě, ale pokud jsou povětrnostní podmínky nad Atlantikem příliš drsné, mohou se zastavit a čekat na Bahamách nebo ve Venezuele.

4. Bohoušek. Tito ptáci z čeledi bekasovitých cestují za přezimováním opravdu obrovské vzdálenosti. Letí z Aljašky na Nový Zéland. Jejich cesta trvá bez přistání téměř 8-9 dní, což je přibližně 11-15 tisíc kilometrů! V tomto jsou bohabojní nepochybní držitelé rekordů, protože ostatní ptáci se vždy zastaví, aby si odpočinuli. Zpátky domů ale letí s jednou zastávkou v Číně.

Ukazuje se, že ptáci, které neustále vídáme v Rusku, si pro svá zimoviště také vybírají velké vzdálenosti. Například vlaštovky, jeřábi a slavíci preferují Afriku. Nejčastěji migrují do Keni. Kosi milují Evropu, v zimě je lze nalézt v Portugalsku, Španělsku, Itálii a na jihu Francie. Konipas zimují v Indii a labutě zimují v Řecku.

Dá se říci, že ptáci jsou schopni prakticky přeletět zeměkouli, pokud se zastaví, aby si odpočinuli, sledují mírný vítr, správně distribuují energii a ukládají dostatek tuku před letem. No a prvním rekordmanem v letové vzdálenosti je samozřejmě rybák arktický: pták vážící 100 gramů uletí asi 30–40 000 kilometrů jednou cestou na zimoviště.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button